KSAU Menerima Tanda Jasa Darjah Panglima Gagah Angkatan Tentera Malaysia

0

MYLESAT.COM – KSAU Marsekal TNI Fadjar Prasetyo, S.E., M.P.P., CSFA, didampingi Ketum PIA Ardhya Garini Ny. Inong Fadjar Prasetyo menerima penghargaan Darjah Panglima Gagah Angkatan Tentera (PGAT) dari Yang di-Pertuan Agong Kerajaan Malaysia, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah. Pemberian penghargaan dilaksanakan digelar di Balairung Seri Istana Negara, Kuala Lumpur, Malaysia, Kamis (19/10/2023).

Marsekal Fadjar menjadi penerima pertama dari 292 penerima penghargaan Darjah Kepahlawanan Angkatan Tentera Malaysia (DKAT) 2023 sesi kedua.

Pemberian penghargaan PGAT ini memperlihatkan penghargaan mendalam dari Kerajaan Malaysia terhadap peran penting yang dimainkan oleh KSAU dalam memelihara hubungan baik dan kerja sama yang erat antara Angkatan Udara Indonesia (TNI AU) dan Angkatan Udara Malaysia (TUDM). Perannya dalam memperkuat kerjasama militer antara kedua negara telah membuahkan hasil yang signifikan dan meningkatkan stabilitas regional di Asia Tenggara.

Selain KSAU, Chief of Staff (CAF) RSAF Mayjen Kelving Khong juga menerima Darjah Kehormatan yang sama dalam acara penghargaan ini. Kehadiran kedua petinggi Angkatan Udara menjadi simbol dari kerja sama erat antara negara-negara ASEAN dalam bidang pertahanan.

Penghargaan ini menjadi momen bersejarah yang disaksikan oleh sejumlah tokoh penting, seperti Timbalan Menteri Pertahanan Adly Zahari, Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan Datuk Seri Isham Ishak, Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Jen Tan Sri Ab Mohammad Ab Rahman, Panglima Tentera Udara Jen Tan Sri Mohd Asghar Khan Goriman Khan, dan Panglima Tentera Laut Laksamana Tan Sri Abdul Rahman Ayob.

Para pejabat yang hadir mengapresiasi prestasi luar biasa KSAU Marsekal TNI Fadjar Peasetyo dan komitmen yang telah diperlihatkan dalam memelihara hubungan baik antara TNI AU dan TUDM.

Share.

About Author

Being a journalist since 1996 specifically in the field of aviation and military

Leave A Reply